Жан-Люк Годар


Кой е Жан-Люк Годар?

Жан-Люк Годар е един от основателите на движението на „френската нова вълна“ в киното. Филмите му често засягат актуални за времето си философски и политически теми. Филмите му са радикални и като стил и като идеи. Дори и днес, творбите излезли от фотоапарата на този режисьор остават авангардни. Вечен бунтар, естет и интелектуалец, това е Жан-Люк Годар.

Кратка биография

Роден е в Париж на 3 декември 1930 година. Второ от 4 деца на франко-швейцарско семейство. Баща му е бил лекар, притежавал е частна клиника, а майка му е била наследник на род банкери от Швейцария. През Втората световна война семейството емигрира в Швейцария, където Годар става натурализиран гражданин. Завършва начално училище и гимназия в Нион, Швейцария, а през 1948 година родителите му се развеждат и той се връща в Париж. През 1949 г. учи етнология в Сорбоната, Париж. Това е и времето, по което се запознава с Франсоа Трюфо, Жак Ривет и Ерик Ромер. През 1950 г. създава станалия известен „Gazette de cinéma“, от който публикува пет броя между май и ноември същата година.

Радикален авангардист

Като един от основоположниците на френската нова вълна, Годар е склонен да експериментира в своите филми. Един от основните принципи на ранната му кариера е винаги да използва обратните методи на общоприетите до този момент. Където негов съвременник би рязал лентата, той премества камерата, където биха я преместили, той реже. Ако до онзи момент е имало ясна граница между публиката и сюжета, то героите на Годар нерядко директно говорят на публиката. Киното му често засяга оспорвани политически и философски въпроси, като марксистките възгледи на режисьора често влияят на идеите изразени в лентата.


Избрана филмография

Без дъх (1960)

Да живееш живота си (1962)

Банда аутсайдери (1964)

Алфавил (1965)

Лудият Пиеро (1965)

Мъжки женски (1966)

Китайката (1967)

Две или три, които знам за нея (1967)


Телефон:

Имейл:

Facebook:

+359 878773732
slavcho.balabanov9@gmail.com
Славчо Балабанов