Стенли Кубрик


Кой е Стенли Кубрик?

Стенли Кубрик е един от най-влиятелните режисьори на 20-ти век. Всеки негов филм е повлиял силно върху киното и културата, създавайки нови техники и подходи. Още от началото на своята кариера, Кубрик променя общоприетите стандарти за мащаба, на който са способни филмите, които не съвпадат в представата за холивудски блокбъстър. От научна фантастика до военна драма, той оставя своята следа навсякъде. Перфекционист, визионер и икона, това е Стенли Кубрик.

Кратка биография

Стенли Кубрик е роден на 26 юли 1928 г. в Манхатън, Ню Йорк, първото от две деца на Жак Ленърд Кубрик и съпругата му Гертруд. Неговата сестра, Барбара, е родена през 1934. Жак Кубрик, чиито родители са били евреи от австрийски, румънски и полски произод, е бил лекар. Бащата на Кубрик го научава да играе шах, когато Стенли е на дванайсет години и той остава запален играч за цял живот. Когато е на тринайсет, Жак му подарява фотоапарат, което запалва интерес в него към фотографията.

През 1951 г. Алекс Сингър, приятел на Кубрик, го убеждава да прави кратки документални филми за „Походът на времето“, които доставят кинопрегледи за кината. Кубрик се съгласява и заснема независимия „Денят на битката“ през 1951 г. Кариерата му се развива с следващите десетилетия, през които той заснема някои от най-важните филми за 20-ти век (които ще бъдат показани по-долу).

На 7 март 1999 г., 6 дни след прожекцията на финалната версия на „Широко затворени очи“ пред семейството си и звездите на филма, Кубрик умира в съня си от инфаркт на 70-годишна възраст.

Визионер перфекционист

Визуалният стил на Кубрик се характеризира със симетрични кадри и честа употреба на едноточковата перспектива. Неговият опит като фотограф е основна причина за силния му усет за композиция. Процесът на продукция на филмите му е известен със своята дължина и сложност, като адаптацията на Сиянието от Стивън Кинг заснета през 1980 държи рекорда за най-много дубли с 127 опита за заснемане на една сцена. Тъй като дългата кариера на Кубрик би била трудна за описване, ще се спрем на три ленти от нея, които имат особено значение

  • 2001: Космическа одисея (1967) - Филм, който създава нов стандарт за научната фантастика в киното. Постига ниво на реализъм невиждано за своето време.
  • Портокал с часовников механизъм (1971) - Изпълнен с насилие и шокиращ, забранен в множество държави, тази лента променя вижданията за това какво може и не може да бъде показано в един филм.
  • Сиянието (1980) - Един от най-важните филми на ужасите някога правени, от който идват огромен дял от похватите използвани в жанра и до днес.

Избрана филмография

Убийството (1956)

Пътеки на славата (1957)

Спартак (1960)

Д-р Стрейнджлав (1964)

2001: Космическа одисея (1967)

Портокал с часовников механизъм (1971)

Бари Линдън (1975)

Сиянието (1980)

Пълно бойно снаряжение (1987)

Широко затворени очи (1999)


Телефон:

Имейл:

Facebook:

+359 878773732
slavcho.balabanov9@gmail.com
Славчо Балабанов